Полицията не е била уведомена за устна уговорка между кмета Бойко Борисов и организаторите на протеста на зърнопроизводителите.

Това се казва в официално становище на вътрешното министерство във връзка със заявеното от Борисов, че че е имал предварителна уговорка с Асоциацията на зърнопроизводителите да бъдат вкарани земеделските машини през нощта на 18 срещу 19 декември, за да не се затруднява движението в София, и че по заповед на министър Михаил Миков полицията ги е спряла, за да ги допусне едва сутринта в София, когато трафикът е натоварен.

От МВР уточняват, че заповедта на столичния кмет Борисов за определяне на маршрута за движение на земеделската техника е била издадена на 19 декември около 9.30 ч.

Само с тази заповед, според Закона за събранията, митингите и манифестациите, може да се определи маршрутът на протестиращите, в случая и на използваната от тях техника.

Поради това допускането на тракторите на територията на столицата преди полицията да е уведомена от къде им е разрешено да преминат, би било в нарушение на закона, заявяват от МВР.

Според вътрешното ведомство управленските решения и особено тези, които предизвикват голям обществен отзвук, не би следвало да се взимат на принципа на "дадената дума", а трябва да бъдат официализирани в съответна форма, за да могат да станат достояние на всички заинтересовани страни.

Устните договорки и телефонните преговори са повече начин за неформално общуване, а не за решаване на сериозни въпроси между ръководители от такъв ранг.

Уточнява се, че именно това е била причината за писмото на министъра на вътрешните работи Михаил Миков до кмета на София, изпратено на 18 декември вечерта и с което той го призоваваше да промени маршрута и мястото за провеждането на протеста на зърнопроизводителите.