Над 39 000 души се включиха до момента в подписката срещу новите правила за паркиране в София, организирана от Гражданско движение „ДНЕС".

Подписката стартира на 16 юли и се провежда, както чрез интернет, така и на пунктове, разположени на възлови места в София.

Недоволството на гражданите е провокирано от факта, че Наредбата за организация на
движението в Столична община стоварва проблемите на града върху хората, без да
решава проблема с паркирането
. Тя не е съобразена с жизнения стандарт на хората,
въвежда серия дискриминационни условия и нарушава множество закони, вкл. Конституцията на Р. България.

Проведено преди дни социологическо проучване показа, че цената от 2 лв. за 1 час престой в синя зона е неприемлива според 71% от анкетираните, а 1 лв. за час престой в новата зелена зона не одобряват 60% от столичани. Според гражданите, не може паркирането да струва колкото два хляба, а в същото време ресторанти, магазини, хотели, банки и др. да са обособили собствени паркинги, лишавайки по този начин столичани от паркоместа.

Движение „ДНЕС" изповядва убеждението, че правилата за паркиране засягат всички граждани - и живеещите, и работещите в центъра на столицата, както и гостите на София. Промените в наредбата трябва да отразяват общия интерес, да са в синхрон с българското законодателство и да отчитат архитектурните и инфраструктурни особености на града, както и покупателната способност на населението. Ето защо, още на4 юни т.г. Гражданско движение „ДНЕС" стартира своята инициативаНовите правила за паркиране в София - РЕКЕТ И БЕЗЗАКОНИЕ НАД ГРАЖДАНИТЕ", като в същия ден бе внесен в Софийския административен съд иск за отмяна Наредбата.

С призив, на 6 август т.г. „ДНЕС" поиска от столичните общински съветници да отменят и преразгледат промените в Наредбата за организация на движението в Столична община като чрез диалог с гражданите да пристъпят към изготвянето на изцяло нова наредба.

На 20 август т.г. в Столична община стартираха преговори за промяна на условията за паркиране, на 22 август т.г. членове на Фейсбук група „Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране" и „ДНЕС" внесоха обединените искания на протестиращите срещу Наредбата за организацията на движението в София, а на 24 август исканията бяха допълнени с тези на хората с увреждания. Гражданите отчитат подадената от общината ръка и са готови на спокоен и разумен диалог, с цел постигане на приемливо за страните решение на възникналия проблем.

Гражданите очакват обединените им искания да бъдат разгледани и приети на извънредно заседание на Комисията по транспорт към СОС утре от 12:30 часа. Като наблюдатели в заседанието ще участват представители на протестиращите.