Още две от емблематичните къщи на ромската фамилия Рашкови в Катуница отиват на публична продан, съобщава "Марица". Става дума за имотите на самия Кирил Рашков и на дъщеря му Събка на ул. "Марица" и "Ягода" в селото. Това са къщите, където точно преди три години лумнаха пламъци след масовите безредици, уточнява кметът на селото Красимир Юруков.

Имотите отдавна са безлюдни и буквално оглозгани след погрома, провокиран от смъртта на двете момчета Ангел и Павел. Поредица от проверки ревизира тези имоти и последва категоричното заключение, че същите са незаконно построени и следва да бъдат запечатани. Месеци по-късно се разбра, че има финално разпореждане на държавната строителна инспекция, че те не подлежат на узаконяване и собствениците им нямат право да бъдат допускани вътре.

Междувременно точно една година се навършва от първата публична продан, на която данъчните власти продадоха първия имот на ромската фамилия. На 23 септември 2013 година се финализира процедурата по търга, на който НАП обяви за продажба друга къща на ромската фамилия. Тя беше недостроена, с площ 125 кв.м. и двор 740 кв. м.  Тогава строежът имаше единствено акт 15, водеше се законен с разрешително, но данъчните го запорираха заради дългове на фамилията. По документи къщата е била собственост на първородния внук на цар Киро, който носи неговото име. Имотът бе продаден на обявената начална тръжна цена от 90 000 лева и новите собственици се оказаха младо семейство фармацевти. Мая и Слави Ставреви държали двете аптеки на Катуница и Ягодово години наред.