По данни получени от Басейновите дирекции и експлоатационните дружества най-усложнена остава обстановката в района на язовир „Жребчево", където се изпуска вода през основния изпускател с обем 150 куб. м/сек. Това обяви екоминистърката Ивелина Василева, съобщават от ведомството. Тя подчерта, че с особено внимание се наблюдават и язовирите „Тича" и „Копринка". Към момента ситуацията е стабилна, въпреки че от утре, по данни на НИМХ, се очакват нови валежи.

В Министерството на околната среда и водите (МОСВ) продължава да е активирано Оперативното звено, тъй като и днес се очакват повишения на речните нива в цялата страна. Активирана е 24-часовата работа на звеното, включително в почивни и празнични дни, като се цели минимизиране на риска от наводнения, предприемане на конкретни действия от компетентните институции за поддържане проводимостта на речните легла и осигуряване на свободни обеми в язовирите за поемане на високи води.

В сила остава обявеният рано сутринта днес червен код за тревога в Елхово, където водното количество на река Тунджа е 153,524 м3/сек, а при пункт Свиленград на р. Марица е 1284,704 м3/сек.

Язовирите, които преливат през преливника и се изпускат са: Община Смядово - яз. „Янково", яз. „Качица", яз. „Кълново"; Община Търговище - яз. „Вардун"; Община Върбица - яз. „Станянци" , яз. „Конево 2"; Община Приморско - яз. „Ново Паничарево"  прелива през преливника с 12 м.3/сек. и се изпуска с 1,2 м.3/сек, Община Средец - яз. „Зорница 3".

Превантивно са евакуирани жителите на селата Радойново и Драка. Язовир „Зорница 1" прелива през преливника. Вчера е прокопан допълнителен преливник за освобождаване на обеми. Днес същият ще бъде още продълбочен.

В Община Айтос прелива яз. „Таушан Кайряк".