Най-високата степен на опасност от лавини е обявена в Пирин, съобщиха от Планинската спасителна служба. Въпреки че в ски курорта Банско условията за туризъм са добри, обстановката в планината остава усложнена в резултат на дебелата снежна покривка, която е над три метра.  Днес не се очакват валежи в региона.

От ПСС препоръчват отново скиорите и сноубордистите да не излизат извън територията на охраняваните ски писти заради нестабилността на снежната покривка, особено по стръмните склонове

И вчера спасителите от групата в Банско са провели две операции, разказват на страницата си във Фейсбук, като определят деня като "преминал спокойно".

И двете спасителни акции са в района на Демянишките улеи. Първата се е провела между 11:00 и 13:45ч. Беше издирен и безопасно изведен от стръмен улей англичанин, сноубордист. От 16:30ч. до 20:45ч. е проведена втора спасителна акция от същите екипи. От началото на стръмен улей бяха спасени двама Български граждани с помощта на лебедка, изтеглени нагоре от улеят.

"Всичко премина спокойно и успешно", доволни са спасителите.

За последната седмица в района се образуваха две лавини, като едната от тях отне живота на трима души край Разлог.

При другия инцидент под връх Тодорка един сноубордист бе ранен, но спасен.

"Алкохолът и наркотиците карат екстремистите да се чувстват безсмъртни", заяви председателят на БЧК Христо Григоров, цитиран от БНР. По думите му именно действията на спасения сноубордист са причина за лавината в сряда.

"Това е изключително безотговорно на фона на всички предупреждения да не се кара на необработени терени. Употребата на алкохол и упойващи вещества прави любителите на адреналина още по-самонадеяни, но те са опасни не само за себе си, а и за спасителите", възмути се Григоров, визирайки включително последния случай, при който 15 планински спасители са рискували живота си.

Той призова отново да не се кара на местата, където има знаци, предупреждаващи за лавинна опасност, която в момента е на най-високо ниво заради триметровата снежна покривка.