Кметицата на Гърмен Минка Капитанова смята, че писмото на Европейския съд за правата на човека е препоръчително и не е задължително да бъде спряно събарянето на незаконните къщи в циганското гето край града. Пред БНР Капитанова посочи, че вероятно процедурата ще продължи и днес.

Кметицата обясни, че общината е малка и не разполага с общински жилища. Преди две седмици е била свикана извънредна сесия на Общинския съвет, за да бъде търсен вариант - да предложат някоя сграда временно да се предостави за ползване от хората със съборени къщи, но решение не било взето.

Припомняме, регионалното министерство вчера обяви, че временно отлага насроченото за днес събаряне на незаконните цигански къщи в Гърмен. Това става във връзка с полученото по неофициален път писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова по отношение на депозирана от нея жалба и необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на българското правителство.  Във въпросното писмо нямало разпореждане към българската държава да не се събарят незаконно изградените постройки в кв. „Кремиковци" на с. Марчево, община Гърмен.

Варианти за настаняване се търсят съвместно с Агенцията за социално подпомагане. След като няма възможности на общинско, такива трябва да се потърсят и на областно, смята градоначалничката.

Минка Капитанова коментира, че от 2011 г. има решение на Общинския съвет. Многократно били провеждани търгове за продажба на общински земи. Самата Капитанова многократно е опитвала да обясни на хората от гетото процедурите за закупуване.

За 10.00 часа бе насрочена среща на всички институции, имащи отношение към събарянето на циганските къщи. Тя обаче се е провалила. Повече от час кметицата очаквала представителите на ДНСК и социалните институции, но те не дошли. След срещата трябваше да стане ясно какви действия ще бъдат предприети. Само постройките са незаконни, хората са регистрирани и могат да гласуват на местния вот.

Юлиян Герасимов от циганския инициативен комитет в града заяви, че на циганските семейства е било предложено да отидат да живеят в Благоевград. Той разкритикува общината за липсата на скорошни търгове за закупуване на земи.

От своя страна представител на протестиращите в Гърмен извън циганската махала Иван Байрактаров заяви, че не може за един месец да се самосезират Европейският съд, Българският хелзинкски комитет, а 15 години никой не се самосезира, че там има незаконни постройки, че има нарушаване на чл. 323 А от Наказателния кодекс и никой не взема наказателни мерки. Той призна, че не обвинява циганите и не е срещу тях, а е срещу беззаконието в държавата.