Лошото време и липсата на достатъчно хора затрудняват пръскането срещу комари на открити пространства във Варна. С тази дейност е ангажирано общинско предприятие. През последните 15 години не е имало такова нашествие от вредни насекоми по морето, алармират специалисти, цитирани от БНТ.

Морската градина във Варна е едно от местата, където популацията на комари е най-голяма. Дори половинчасова разходка из алеите на парка е достатъчна, за да се върнеш вкъщи сериозно подпухнал от ухапванията.

В момента общинското предприятие за дезакаризация извършва спешно пръскане в детски градини, ясли и обществени сгради. В тях препаратът бил от ултра нисък обем и безопасен за хората. Той обаче имал много бърз ноктдаун ефект върху комарите, обяснява директорът на ОП „Дезинфекция, дезинсекция и дератация"-Варна д-р Антоанета Тончева.

От предприятието увериха, че веднага щом времето позволи, пръскането на открито ще бъде възстановено. В момента графикът е нарушен заради дъжда и влажното време. Налага се пръскане през десет дни, но няма достатъчно екипи, няма и свободни автомобили.

Тончева изрази надежда да се сдобият с още един екип.

Докато времето позволи да се обработват откритите площи срещу комари, варненци се спасяват сами с препарати от аптеките.