митничари Инспектори от митница Пловдив предотвратиха опит за митническа измама при внос на 60 тона газ пропан бутан от Унгария, превозван с 6 жп цистерни.

След проверка на цистерните и извършеното митническо разследване, служители от сектор “Борба с контрабандата и анализ на риска” при митница Пловдив установяват, че теглото на стоката е занижено с 10 тона за всяка от шестте жп цистерни.

Нарушението е установено след възникнали съмнения за неверно декларирани данни от вносителя и извършена насрещна проверка от митница Русе. По този начин вносителят, софийска фирма, е направила опит да избегне заплащането на мито, акциз и ДДС в размер на 32 733 лева.

На управителя на фирмата е съставен акт за митническо нарушение, по случая е образувано административно-наказателно производство.

В същото време е предотвратен опит за контрабанден внос от ОАЕ на 89 CD плейъри, DVD плейъри, CD чейнджъри и цветни монитори за автомобили на обща стойност около 46 465 лева.

Необявената техника, разпределена в 21 колета, е открита в товарен автомобил, превозващ стоки от ОАЕ за българска фирма при използване на метода “анализ на риска”.

При извършеното митническо разследване е установено, че превозвачът не е запознат със съдържанието на натоварените колети.

Съставен е акт за митническо нарушение срещу неизвестен нарушител.