Нормализира се обстановката на ГКПП "Капъкуле", съобщават от Министерството на външните работи.

Към 16:00 часа за неплатени пътни такси на митнически паркинг на територията на митническа зона "Тракия" са задържани два леки автомобила. Няма задържани тирове. 

Във връзка с въведената на 11 април система за заплащане на излизане от Турция на ГКПП на наложени парични глоби за пътни такси по информация на Генералното ни консулство турските митнически власти са установили, че са били допуснати технически грешки при около 100 случая с чужди граждани и са били надвзети парични суми.

Към момента не е установено при колко от тези случаи става въпрос за български граждани и фирми.

Турският посланик у нас отрече българските тирове да са задържани преднамерено

Турският посланик у нас отрече българските тирове да са задържани преднамерено

По думите му единствената причина са неплатени тол такси и глоби

На срещата на генералния ни консул в Одрин с директора на Митници "Тракия" е постигната договореност до края на тази седмица Турция да предостави на ГК Одрин списък на автомобилите, на които са били наложени и заплатени по-високи такси.

Очаква се бъде предоставен и електронен адрес, на който да се изпращат молби за възстановяване на надвзетите суми.

Турция е поела ангажимент след получаване на въпросните молби надплатените финансови средства да бъдат възстановени в кратък срок.

В консулството ни в Одрин към момента са постъпили 2 сигнала от български граждани за надвзети суми за неплатени пътни такси, които се проверяват.

Стотици български тирове блокирани на турската граница заради неплатени глоби

Стотици български тирове блокирани на турската граница заради неплатени глоби

Родните превозвачи искат спешна среща на транспортните министри заради проблема

Според въведената на ГКПП в Турция нова система на излизане от страната се изисква плащане на незаплатени пътни такси от 01.01.2017 г. насам.

В момента новата система включва събиране единствено на неплатени пътни такси - за магистрали, мостове, пътни съоръжения, но се очаква в бъдеще да заработи в пълен капацитет, включително и за събиране на неплатени глоби за нарушение на правилата за движение на територията на Турция

Българските граждани, желаещи да проверят дали имат неплатени пътни такси в Турция, зачислени на техните моторни превозни средства, може да го направят на електронен адрес: https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama

На турските митници въведоха система за плащане на глобите от чужденци

На турските митници въведоха система за плащане на глобите от чужденци

Могат да задържат колата докато не бъде платена глобата

Припомняме, че по-рано турският посланик у нас отрече българските тирове да са задържани преднамерено. 

Вчера стана ясно, че стотици български камиони са блокирани на ГКПП "Капъкуле". До ситуацията се стигна, след като преди дни турските власти въведоха допълнителен контрол и не пускат нито един шофьор да продължи, ако има неплатени пътни глоби или такси за територията на Турция.

От Министерството на външните работи съобщиха, че Генералното консулство в Одрин е готово да съдейства при оплаквания във връзка с новата система за плащания на ГКПП в южната ни съседка.

България готова да съдейства на шофьорите при проблеми на турската граница

България готова да съдейства на шофьорите при проблеми на турската граница

Въведената система за събиране на незаплатени толтакси или наложени глоби доведе до блокиране на стотици български тирове