Държавната агенция за метрологичен и технически надзор се нуждае от 4 милиона лева, за да поеме контрола на съоръженията на язовирите. Парите ще са необходими за закупуване на техника за измерване, високопроходими транспортни средства, така че да се достига до съответните язовири и басейни.

В момента се изготвя и регистър на басейните, заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, цитирана от БНР.

Този регистър ще съдържа пълна информация затова какво представлява съответният басейн, чия е собствеността и кой носи отговорност за поддържането му, къде се намира. Идеята за промяната на закона е да има орган, който да се занимава изцяло с контрола на съоръженията.

В Агенцията за метрологичен и технически надзор липсват хидроинженери, а новата структура ще се нуждае от минимум 90 души персонал. Вероятно ще има трудности при набирането на нужните експерти, още повече, че заплащането в бранша на хидроинженерите е доста по-високо, отколкото е средната заплата на експертите в ДАМТН.

По време на отчета за работата на ведомството на икономическия министър Божидар Лукарски и неговите заместници стана ясно, че се подготвя промяна в законодателството, така че да се изготви пълна паспортизация на асансьорите.