Няма бедстващи хора в Старозагорска област, съобщи пред БТА комисар Стоян Колев - директор на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

В общините Опан, Гълъбово и Раднево, където вчера беше обявено бедствено положение, продължава отводняването на къщите. Южната част на Старозагорска област беше наводнена след проливните дъждове, които достигнаха рекордните над 100 л. на квадратен метър само за няколко часа.

БНР съобщава, че обстановката в общините Димитровград и Харманли постепенно се нормализира след падналите вчера там проливни дъждове.

Остава опасността от преливането на язовира край свиленградското село Лозен. Снощи беше укрепена допълнително язовирната стена и превантивно бяха евакуирани 30 души. В другата критична точка - димитровградското село Странско, пороят наводни 20 къщи. Пострадалите хора са подслонени в детската градина, като им бяха раздадени топла храна и завивки.

Скъсани стени на язовирите в старозагорските села Борово и Козаревец са причинили наводнението в Странско, твърди кметът на Димитровград Иво Димов. В потопеното село започнаха възстановителни работи. Утре ще бъдат описани и щетите.

Общините по поречието на река Марица са направили организация при евентуално преливане на реката.

Скъса се дигата на р. Марица в димитровградското село Райново

Още...

Нивото на водата при Свиленград е близо 4 метра при критичните стойности от 7 метра. Вчера вътрешният министър Йордан Бакалов инспектира дигите край Марица и според него те са здрави и могат да посрещнат голямата вълна.

Близо сто души са прекарали тази нощ в приюти или приемни домове в пострадалите от пороите общини Бургас и Приморско. След като дъждовете спряха ситуацията започва да се нормализира, щетите обаче са много големи.

Няма бедстващи хора. Електричество има навсякъде в пострадалите от пороите морски общини. Проблеми с водата има само в село Веселие, община Приморско, но проблемът за момента е решен с водоноски, каза кметът Димитър Германов, като уточни щетите:

Прекъснато мостово съоръжение в село Веселие, нарушено цялостно мостово съоръжение в село Ново Панчaрево, частично нарушаване на целостта на моста към село Писменово, нарушена пътна инфраструктура, залети къщи.

Кметът на Бургас Димитър Николов, цитиран от Фокус, обяви, че екипи работят по отводняването в Бургас.

Имаме екипи, които са в центъра на града и в квартал „Победа". Пътните инженери обследват критичността на двата моста в Маринка и село Извор, тъй като има голям риск за тях. Другата критична зона е „Ченгене скеле" , там с колегите ще преценим каква по-спешна реакция да предприемем и описване на материалните щети", обясни Димитър Николов.