На този етап има уверението, че няма окончателно решение за преместването на Центъра по наркомании. Това заяви пред News.bg столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите й гражданите имат право на подписка като проява на активност. Столичният кмет заяви, че поддържа връзка с районните кметове, но към момента от общината не могат да предложат друг терен и затова всичко е изцяло в ръцете на Министерство на здравеопазването. "Хубаво е гражданите да са активни", коментира Фандъкова и изрази увереност, че властите със сигурност ще се съобразят с мнението им.

Банишорци готвят бунт срещу Център по наркомании в близост

Банишорци готвят бунт срещу Център по наркомании в близост

Започнаха и петиция против преместването на Центъра по наркомании близо до детски площадки и училища

На запитване, изпратено до Министерство на здравеопазването по повод преместването на Центъра по наркомании и сроковете, в които трябва да стане това става ясно, че преместването трябва да е факт в срок до 25-ти септември. Общината уверява, че преместването по никакъв начин няма да притеснява гражданите.

От МЗ уточняват още: "На 1 февруари тази година Столичната община информира Министерството на здравеопазването, че поради изтичане на срока на договора между двете институции, Националният център по наркомании /НЦН/ и административният офис на Държавната психиатрична болница в Суходол трябва да освободят сградата на ул. "Пиротска" 117 до 25.09.2018 г.

Здравно търси спешно ново място на Центъра по наркомании

Здравно търси спешно ново място на Центъра по наркомании

Жителите на "Банишора" вече се притесняват и готвят отпор

Договорът между Столичната община и Министерството на здравеопазването за безвъзмездното ползване на общинската сграда е сключен на 20.12.2011 г. Представителите на МЗ вече са провели няколко срещи със Столичната община, за да се намери вариант къде да бъде преместен Националният център по наркомании и Метадоновата програма, която е към Държавната психиатрична болница.

Министерството на здравеопазването разглежда всички възможни варианти на сгради, на чиято територия да бъде извършено преместването, увериха в специално разпространено прессъобщение от министерството.

През следващите месеци ще се търси подходящото място, което по никакъв начин да не притеснява жителите на столицата.

"Към момента Министерството на здравеопазването не е взело решение и всички твърдения за избор на едно или друго място не отговарят на истината", се посочва в изявлението.