С държавни земи в регулация ще бъдат обезщетени собствениците на имоти в местността "Бедечка", съобщиха от община Стара Загора.

С помощта на държавата Община Стара Загора ще предложи имоти за овъзмездяване на собствениците с терени. Някои от тях са на Министерството на отбраната, но са с отпаднало предназначение. Подготвят се списъци на наличните държавни имоти в регулация, които имат и изградена инфраструктура. През следващата седмица предстоят разговори със собствениците, чиито имоти попадат в парк "Бедечка".

Още днес са проведени срещи с някои от тях, които ще обсъдят предложението заедно с останалите. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров, след разговорите сутринта с премиера Бойко Борисов.

"Благодаря му, че живо се интересува от възможните варианти за разрешаване на казуса. Стигнахме до решението за промяна на ОУП в посока запазване на наличната паркова територия. Търсим варианти за обезщетение на собствениците и запазване на парка", обобщи разговора с премиера Тодоров.

"Проведохме референдум, защото темата е общественозначима. Хората се произнесоха категорично, че искат парк. Но сме взели под внимание и тези, които не гласуваха, защото не са съгласни да плащат големи обезщетения чрез данъците си. Ако референдумът беше проведен заедно с други избори, щеше да има по-висока активност", убеден е кметът на Стара Загора.

Според Живко Тодоров спестените пари за демокрация се заплащат по-късно. Така той коментира бездействието на местната власт през 2003 г., когато не е проведено допитване за промяна на границите на парка, както и при всички изменения на плановете през следващите години. Той е категоричен, че темата е от компетентността на местната власт и затова е проведен референдумът, защото тя е общественозначима.

"Хората трябва да участват в управлението", категоричен е Живко Тодоров. Той обеща, че кмет, областен управител, общински съвет и премиер ще работят през следващите седмици заедно със собствениците, за да търсят решение за овъзмездяването им.

Повече яснота за терените ще има до края на седмицата. Целта е общината да не дава живи пари за тях, стана ясно днес.

"Това е вариант, в който няма ощетени и всички страни са удовлетворени. Проблемите трябва да се решават в движение, а не да се затлачват. Ако референдумът дава решение на проблема, не виждам нищо лошо в това, че са изхарчени 200 000 лв. за него", категорична е областният управител Гергана Микова.

Референдумът за Бедечка се провали

Референдумът за Бедечка се провали

Едва 15,42 % активност на допитването

От становището, изразено от общината поясниха, че общината ще продължи с промяната на Общия устройствен план за запазване на наличната паркова територия.

Ще има отчуждаване, като собствениците могат да обжалват подробния устройствен план, както и оценките на имотите си. Ако не се постигне съгласие, това ще бъде един дълъг процес, в рамките на 15 години, в които трябва да бъде изплатена съответната територия.

"Наличните строителните разрешения остават в сила и извън тях няма да се строи", уточни кметът.

85% от гласувалите на референдума в Стара Загора искат запазването на "Бедечка"

85% от гласувалите на референдума в Стара Загора искат запазването на "Бедечка"

Кметът щял да се съобрази с волята им въпреки слабата активност

Припомняме, в неделя се проведе местен референдум за бъдещето на парк "Бедечка". Гласували са общо 22 082 души или избирателната активност е била 15,42 %.