Във Варна обсъдиха повишаване на цената на билета за градски транспорт. Причината е, че дружеството, което изпълнява услугата е на загуба от близо три милиона. Опасенията са, че "Градски транспорт" може да фалира.

Автопаркът на градския транспорт на Варна обаче се увеличава с 15 нови автобуса. Обновяването става от юли месец. Това заяви изпълнителният директор на "Градски транспорт" инж. Злати Златев.

От всички 15 автобуса, пет вече са пристигнали в морската ни столица. Останалите автомобили на градския транспорт се очакват да пристигнат до края на юли, добави той.

Златев изнесе информацията пред членовете на ПК "Собственост и стопанство", които разгледаха годишния финансов отчет на "Градски транспорт" за 2017 г.

Близо 3 млн. лв. загуба отбелязва дружеството тази година, става ясно от отчета. Цифрите сочат 2.8 млн. лв. по-малко. Финансовото състояние си имало обективни причини, стана ясно на заседанието.

От 2006 г. цената на билета във Варна е непроменена. Основните разходи са за заплати - те са се увеличили многократно. Към момента над 60% от приходите на "Градски транспорт" са за възнаграждения. За заплати на служителите си дружеството плаща около 20 млн. лева при 5 млн. лева преди няколко години, като приходите за този период не са променили.

Обсъдено бе цената на билета да се повиши на 1.50 лв., защото в противен случай дружеството ще фалира. Прогнозите са за поскъпване на горивата с оглед ситуацията на световните петролни пазари. Същевременно заплащането на служителите не може да се намали, бе казано по време на дискусията. Пътникопотока няма да се повиши, показват очакванията.

Заради финансовите резултати ръководството на "Градски транспорт" бе разкритикувано от някои общински съветници. Други техни колеги обаче го защитиха, като казаха, че то е изпълнило задачата си да оптимизира разходите.