Община Ракитово остава без банков клон и без обществен транспорт заради пандемията, съобщи БНР.

Единствената банка, която обслужва три населени места с общо 15 хиляди население, ще закрие клона си на 20 януари, като причината е оптимизиране на дейността.

Към момента община Ракитово няма алтернатива. Според заместник-кмета Христина Овчарова, в подобна ситуация изпадат и други малки общини в страната. 

"Банката като юридическо лице съответно не се повлиява от желанията на община Ракитово и на нейните граждани, защото ние отчитаме като голяма необходимост съществуването на клона в Ракитово, тъй като той обслужва нашите три населени места, в това число хора, които са възрастни и социално слаби, и ще бъдат доста затруднени.

В момента поради Covid кризата нямаме и обществен транспорт до град Велинград, който е на десет километра, така че гражданите ще бъдат много затруднени да ползват банкови услуги, допълни Овчарова. 

По думите ѝ това е политика на банката - да се затварят масово (клонове) в различни по-малки населени места. И това в община Ракитово не е прецедент", посочи заместник- кметът.