Такси за детски ясли и детски градини в община Стара Загора няма да се дължат от 1 март 2020 г. до края на извънредното положение, съобщиха от Община Стара Загора решението на общинските съветници в града.

На родителите, чиито деца са посещавали детските заведения до 13 март и са платили такса, парите ще бъдат приспаднати при следващи плащания, обясни Диан Димитров, председател на групата общински съветници от ГЕРБ.

От 1 април т. г. със 100 лв. ще бъдат увеличени възнагражденията на хората, които работят в Детска кухня, Домашен социален патронаж и Диетичен стол, заради увеличения обем на работа, каза Димитров.

Той призова работодателите да запазят максимално работни места във фирмите се, за да се преодолее по-леко вторият етап на кризата.

От общината са поръчали и 5000 маски на общинското дружество "Мересев". Те ще бъдат раздадени на хората по селата, които нямат възможност да пътуват до града и да си закупят, както и на социално слаби граждани.

Председателят на групата на "БСП за България" проф. Иван Върляков обясни, че общинските съветници единодушно са решили от 1 април т. г. да бъдат освободени от такса ползващите Детска кухня до края на извънредното положение. Тези, които са платили до днес, ще могат да ползуват сумите при следващи плащания.

От 1 март са освободени от такса ползвателите на Домашния социален патронаж и Диетичния стол. Ако вече са платили, парите ще им бъдат приспаднати по същия механизъм. 

В Пловдив отпада начисляването на лихви за неплатени в срок такси за детска градина и ясла

В Пловдив отпада начисляването на лихви за неплатени в срок такси за детска градина и ясла

Това се отнася за периода на извънредно положение

Председателят на общинския съвет Мария Динева изтъкна, че представителите на различните политически групи действат обединено и обмислят и нови мерки за защита на малкия и средния бизнес. По предварителни разчети разходите за мерките ще са около 300 000 лв., които ще се вземат от общинския бюджет

В Поморие освобождават от общински наем търговците, които са спрели работа сега

В Поморие освобождават от общински наем търговците, които са спрели работа сега

Решението ще бъде взето на утрешното заседание на общинския съвет

"Благодаря на Общинския съвет, че работи конструктивно по извънредните мерки, които Общината предложи за подпомагане на социално уязвимите групи", заяви на онлайн пресконференция кметът Живко Тодоров. По думите му обединението на всички партии в местния парламент е важен знак, че човекът е на фокус за вниманието и грижата на Общината. Мерките ще бъдат предложени за гласуване на редовната сесия в края на април.