Общинските съветници от ВрК "Правна" отхвърлиха предложението за референдум за Морската градина и крайбрежната зона на Варна.

Общинарите аргументираха отказа си с това, че във внесената подписка няма нужния по закон брой подписи, които са необходими за насрочване на допитването.

Техен мотив е и незаконосъобразността на зададените въпроси, стана ясно от днешното заседание на комисията, на което присъстваха и представители на инициативния комитет, поискал референдум за Морската градина.

По закон са нужни подписите на 1/20 от имащите право на глас в общината, което се равнява на 15 185 подписани. При задължителната проверка на компетентния държавен орган - Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" /ГРАО/, е установено, че валидните подписи са 14 854.

Другият мотив за отхвърляне на предложението за местен референдум бе, че поставените от инициативния комитет два въпроса: "Да достига ли паркът Морска градина до морето, като включва и зоната от ската до морския бряг?" и "Да бъде ли крайбрежната зона на Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?", са незаконосъобразни.

Общинарите се позовават на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление /ЗПУГДВМС/. В него е записано, е местен референдум се провежда по въпроси от местно значение, които са от компетентността на органите на местно самоуправление.

За въпросите в предложения референдум общинските съветници коментираха, че конкретните въпроси са от местно значение, но не са от компетентността на Общинския съвет. По тях местният парламент не може да се произнесе, което е "непреодолима пречка за провеждане на допитването", се посочва още в мотивите.

Евентуално положително решение на Общинския съвет за местен референдум би било в противоречие с действащата нормативна уредба, тъй като предвижда приемане на изменения в Общия устройствен план /ОУП/ и Подобния устройствен план /ПУП/, без наличие на законово основание за това. Въпросът с промените в ОУП е разрешен със Закона за устройство на територията, се казва още в мотивите на комисията.

Общинските съветници ще вземат окончателно решение по темата на извънредно заседание в понеделник - 22 януари 2018 г.