Общините в страната подготвят свой фонд "Солидарност", на който ще могат да разчитат при бедствия.

Това съобщи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова. Срокът местните власти да вземат решение дали
ще участват в учредяването на този проект, е края на март.

Идеята е основатели на фонда да станат поне 25 общини. След учредяването също ще бъдат приемани желаещи. Всяко кметство ще трябва да прави по една първоначална
вноска от минимум 1 300 лева
. След това всяка община ще внася поне по 300 лева на година.

При настъпване на бедствие, кметът ще може да получи до края на деня утроения размер на направените до момента вноски от съответната община във фонда.

Тази година един от най-големите проблеми за кметските екипи е, че не разполагат с никакъв инвестиционен ресурс, тъй като новите оперативни програми не са стартирали, обясни Гинка Чавдарова. Общините разполагат със средства, които трябва да влагат само в довършването на стари проекти, без възможност за нови източници на средства.

Във Варна Гинка Чавдарова участва във форум на общински образователни експерти, които в рамките на три дни ще дискутират различни проблеми в тази сфера.
Кметствата имат конкретни предложения за промени в закона за средното образование.

Общините искат да се засили контролната им роля над училищата. В момента местната власт е в ролята на наблюдател и само трябва да дава пари, ако в някое учебно заведение има проблем, без да може да санкционира виновните, посочи Чавдарова.

Също така общините имат желание държавата да се включи в издръжката на детските градини, която сега е ангажимент само на местната власт и родителите.
Освен това е необходимо да бъдат въведени и защитени забавачки, посочи Чавдарова.

По думите й предложенията на общините вече са представени пред депутатите, за да бъдат взети под внимание преди окончателното приемане на закона.