Обществена поръчка за събаряне на незаконното строителство на сгради в Лесопарк "Росенец" обяви областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, съобщиха от местната администрация.

Обществената поръчка е за премахване на незаконен строеж - триетажна масивна сграда, находяща се в северната част на поземлен имот (ПИ) с идентификатор 07079.831.167 по Кадастралната карта (КК) на гр. Бургас, местност "Отманли", лесопарк "Росенец" и премахване на незаконен преместваем обект за охрана, находящ се в северната част на ПИ с идентификатор 07079.831.94 (настоящ ПИ с идентификатор 07079.831.360) по КККР на гр. Бургас, м. "Отманли", лесопарк "Росенец.

Максималният финансов ресурс за изпълнение предмета на обществената поръчка е общо 56 800 лв., без вкл. ДДС. Обществената поръчка се финансира от бюджета на Областна администрация Бургас.

Парите бяха отпуснати с решение на Министерския съвет за събаряне на двете незаконни постройки, предизвикали широк обществен интерес в парк Росенец. Двете постройки, за които са предвидени средствата за събаряне, са вече с влезли в сила заповеди на ресорния зам.-кмет на Община Бургас.

Предвиденият краен срок за подаване на оферти е 1 ноември 2021 г. Разглеждането на постъпилите оферти е планувано за 2 ноември 2021 г. Максималният срок за изпълнение на дейностите от страна на спечелилия обществената поръчка е 30 дни от сключването на договора.

Росенец като Бермудския триъгълник - как "изчезнаха" 110 дка общинска земя

Росенец като Бермудския триъгълник - как "изчезнаха" 110 дка общинска земя

Константин Бачийски е учуден от незаинтересоваността на комисия "Росенец"

Настоящата обществена поръчка се възлага през Централизираната административно - информационна система на електронните обществени поръчки (ЦАИС ЕОП), чрез която се осигурява максимална публичност. "Не се фиксирам върху конкретни лица и имена, а върху спазването на закона и опазването на държавната собственост", каза Нейкова.

Има издадената заповед за установяване на незаконни строежи върху държавна собственост на територията на област Бургас и е създадена комисия от експерти на Областна администрация, която вече обходи всички държавни имоти в парк "Росенец".

След установените нарушения и ще се предприемат аналогични рестриктивни мерки. Става дума за четири имота - държавна собственост, върху които са построени и разположени бунгала, фургони, каравани, помощни постройки, дървени тераси и съоръжения, стълби на хотелски комплекси и портали, част от които възпрепятстват достъпа до държавните имоти.

Продължават проверките за състоянието на държавните имоти, уверяват от общината. 

Доган, БСП, ДПС и ГЕРБ не се появиха и провалиха заседанието на Комисията "Росенец"

Доган, БСП, ДПС и ГЕРБ не се появиха и провалиха заседанието на Комисията "Росенец"

На последното заседание на комисията присъстваха само половината членове

Припомняме, на 11 юли 2020 г. симпатизанти на ДПС плажуваха масирано на "Росенец". Това се случи след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и негови привърженици, които се опитаха да плажуват там и да поставят българското знаме, бяха грубо избутани от охранители на НСО, а българският трикольор беше съборен на земята от охранителите.

На 28 юли стана ясно, че пътят към плажа на "Росенец" се връща на община Бургас.

На 4 август официално плажът в Росенец вече беше със свободен достъп.

На 20 август Община Бургас издаде 5 констативни акта за незаконни обекти, разположени край имота в парк "Росенец", обитаван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

На 1 ноември имаше пореден протест в парк "Росенец", този път с фотоизложба.

Адвокатът на фирмата, приближена до Ахмед Доган, - Иван Цанев обясни, че неговите клиенти имат собственост там. "Тази собственост се засяга - тя попада на територията на плажа. Всички знаем, че на територията на плажа не може да има сграда и е нормално да възразим", обясни Цанев.

По думите на адвоката на службата по кадастър Цена Вичева, становището на кадастъра е, че това е плажна ивица. "Ние сме го нанесли като съществуващ плаж и заповедта е факт", каза Вичева.