4 500 роми над 16-годишна възраст ще бъдат ограмотявани в 12 културно-информационни центъра по проект «Социална интеграция», финансиран по националната програма ФАР на Европейския съюз. Целта на проекта е ромите да могат да се реализират на пазара на труда, съобщи Дарик радио.

Началото на проекта обявиха министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Церовски и ръководителят на делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас.

Безвъзмездната помощ е в размер над 4 милиона евро. Освен ограмотяване на ромите без образование се предвиждат и възможности за разкриване на работни места и за развитие на предприемачеството.

Министър Церовски и Димитрис Куркулас обявиха началото на още един проект, организиран по инициатива на пазара на труда, също финансиран от програма ФАР в размер над 5 милиона евро.

Проектът предвижда повишаване на квалификацията на 7 хиляди трайно безработни, предимно от групите на неравностойно положение, включително и на лица с увреждания.

Условията за кандидатстване по двата проекта ще бъдат обявени в интернет на 6 юни, а самият старт на проектите е от януари 2004 г.

По тях могат да канддатстват общини, неправителствени организации, работодатели, училища и центрове за обучение.