В Банско отново има висока лавинна опасност, предупреждават дежурните от базата на Планинската спасителна служба при БЧК.

Спасителите призовават скиорите и сноубордистите да не карат извън маркираните писти в скизоната на пиринския курорт. Опасността от лавини е много висока.

В момента времето е облачно, а във високите части на скизона Банско под връх Тодорка и Платото има гъста мъгла. Заради опасността от инциденти там е спрян лифтът.

В района не е имало нов снеговалеж, пистите са обработени, температурите на Бъндеришка поляна и в м. Шилигарника са около 3-4 градуса под нулата, на Тодорка и Платото - около минус 1-2 градуса.

Ежедневие е за планинските спасители да помагат както на пострадали при падания и инциденти на пистата, така и на любители на екстремни спускания, озовали се в безизходица, заради собственото си неблагоразумие.
Те, напомни ръководителят на базата в Банско Румен Баряков, освен собственото си здраве и живот, подлагат на риск здравето и живота на хората, тръгнали да ги спасяват.

След като в неделя трима мъже загинаха затрупани от лавина в района на хижа "Яворов" над Банско, вчера отново екипи на ПСС са реагирали на сигнал за изпаднали в беда двама бордисти - чужденци, които са карали извън скизоната и са потърсили помощ.