През 2016 г. наследниците на поета Никола Вапцаров очакват да получат разрешение за ексхумация. Това обявиха племенникът и внукът на поета в ефира на TV7. Отварянето на гроба се налага, тъй като семейство Вапцарови подозира, че тленните останки на поета са били откраднати.

Роднина на Вапцаров по линия на сестра му през 2009 г. била погребана в гроба на поета. Гробарят доверил на наследниците, че в него категорично нямало скелет. Сега роднините на именития поет чакат разрешение да проверят това твърдение.

Икономически интереси стоят зад отказа на община Банско да върне къщата-музей на Никола Вапцаров на наследниците му, убедени са те. Родственици на поета искат 500 хил. лв. от местната управа. Причината е, че общината е ползвала къщата-музей в продължение на 10 години, без да плаща наем. Сега наследниците трябва да влязат във владение, а спорът с общината датира от 1992 г.

Внукът на поета обясни, че на техния иск общината е отвърнала с контра иск в размер на 1,5 млн. лв., с аргумента, че това са парите вложени в музея за последните пет години. Къде отиват тези пари, питат наследниците на поета. Според общината имотът не бил отчужден, а откупен, за което наследниците на Вапцаров получили пари.

Внукът и племенникът на Никола Вапцаров, носещи неговото име, обвиниха музейните работници в некомпетентност, като изтъкнаха факта, че обектът не предоставя възможност за превод на чужденци, което автоматично го лишава от възможността да бъде посещаван от международни туристи.

По думите на Никола Вапцаров-младши община Банско отказва да признае решението на съда и неправомерно владее имота вече над 15 години. Той категорично даде да се разбере, че наследниците на поета ще направят всичко възможно къщата-музей да продължи да функционира като такава.