Гражданското обединение в Стара Загора ще създаде независим екологичен център за граждански контрол, за финансирането на който търси пари от европейски институции, съобщи БНР.
Обединението ще има и гореща телефонна линия.

Експертна комисия от обединението ще направи независимо разследване на причините за обгазяването на Стара Загора. Тя е решила да поиска всички протоколи от Регионалната инспекция по околната среда и водите и да ги анализира.
Като основен проблем Николай Шопов, председател на обединението, определя липсата на система за ранно предупреждение на гражданите при екологично замърсяване.

На среща утре проф. Иван Думбалов, ръководител на програмата за контрол на атмосферния въздух над Република България, ще каже какви са възможностите за разполагане в Стара Загора на уреди за изследване на въздуха по лъчев метод.

Обединението е поканило и специалисти от института в Щутгарт, Германия за независимо екологично изследване на проби от почвата и водата. Очаква се разрешение от Министерството на отбраната за вземане на проби от полигона Змеево.