След като вчера Светият Синод подкрепи петиция срещу гей парада в събота, днес митрополитите излязоха и със свое официално изявление.

В него се казва категорично, че всяко нарушаване на Божиите заповеди сериозно уязвява душевния мир и хармоничното развитие на човешката личност. Оттам произлизат и всички останали междуличностни, семейни и обществени разстройства и конфликти.

14 посолства защитиха и подкрепиха гей парада ни
Още...

Хомосексуалността, бисексуалността и транссексуалността са противоестествено и особено вредно нарушаване на Божията повеля и благословение на брачната любов между мъжа и жената като неотменима основа за нормалното и благодатно съществуване на човешкия род, за трайното благоденствие на обществото и за положителното изграждане на детските личности, се казва в позицията на Синода.

Нетрадиционната сексуална ориентация противоречи на библейския разказ за произхода и призванието на хората, защото: „Рече Господ Бог: не е добро за човека да бъде сам; да му сътворим помощник, нему подобен. /.../ И създаде Господ Бог от реброто, взето от човека, жена, и я заведе при човека.
И рече човекът: ето, това е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарича жена, защото е взета от мъжа (си)"
(Бит. 2:18, 22,23). А щом за мъжа и жената е казано: „И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори" (Бит. 1:27).

От тези цитати следва, заявява Светият Синод, че всяко противоестествено взаимоотношение между двата пола или между представители на един и същи пол представлява обезценяване на човешката личност и лишаване на човека от възможността да се богоуподобява и спасява.

Затова, подчертават митрополитите, призоваваме властимащите да отменят провеждането на предстоящия гей-парад, тъй като то заплашва моралните устои на обществото ни, както и здравето на нашите деца и на българската нация като цяло.

Молим Бога да даде начин на покаяние на всички, които се намират под действието на горните заблуди и страсти, да им прости съгрешенията и да ги облече в нетленната дреха на Своята правда, завършва изявлението си Светият Синод.