НЗОК Общинските болници и диспансерите ще получат допълнително финансиране за второто полугодие на 2003г., но още не е уточнено кога ще бъдат приведени средствата, нито техният размер.

Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов, цитиран от Дарик радио. Управителният съвет на съюза провежда в Стара Загора тридневен обучителен семинар, посветен на комуникацията между регионалните лекарски колегии.

Уверението за увеличаване финансовия ресурс за общинското здравеопазване е било получено от министъра на финансите Милен Велчев и членовете на Парламентарната комисия по здравеопазване.

Той отчита като успех финансовото плащане на сумите, заработени по клинични пътеки, и завишените им цени в общинските болници.

В републиканския бюджет за 2003г. средствата за общинско здравеопазване бяха разчетени на половина и вече са изчерпани.

На семинара в Стара Загора се обсъжда проектът за Национален рамков договор 2004. Приоритетите в него са увеличаване на клиничните пътеки, по-високо остойностяване на вече съществуващите пътеки и изработването на правила за добри медицински практики. Целта е новият рамков договор да влезе в сила от 1 януари 2004 г.