Над 3 милиона лева отпусна на днешното си редовно заседание правителствената Комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи, под председателството на министър Филиз Хюсменова.

Министър Хюсменова представи на членовете на комисията за одобрение и извънредни обекти за финансиране от областите Благоевград, Кърджали и Смолян, пострадали най-много от проливните дъждове през периода 12-16 ноември т.г..

За община Благоевград се отпускат 10 000 лв. за възстановяването на пътен участък Благоевград-Дивляно. Област Кърджали ще бъде подпомогната с 81 847 лв.. Те ще бъдат разпределени между общините Ардино, Джебел, Кирково и Момчилград. Област Смолян ще получи извънредно 190 677 лв , разпределени между общините Девин, Рудозем и Смолян.

Комисията разгледа и одобри постъпилитепо редовен път искания на области и ведомства за покриване на щети. Гоце Делчев се финансира с 15 000 лв. за възстановяването на настилки и улици. Покривът на читалището в с. Близнаци, община Аврен ще бъде възстановен с 10 570 лв.
Общината в Суворово ще ремонтира сградата на ОУ “Христо Ботев” в село Николаевка. Одобрените 35 932 лв. са и за ремонт на библиотеката и църквата в село Чернево и на читалището в село Левски. Джамията в село Топола, община Каварна ще поправи покрива с одобрените 24 656 лв.

Допълнително финансиране получава и община Кирково за доизграждане на моста над река Дермендере на пътя за село Подрумче.