Осветиха с църковен ритуал паметника на Христо Ботев във Враца 50 години след откриването му. Церемонията, която бе придружена от камбанен звън, е част от официалното начало на честванията на 138-ата годишнина от подвига на поета-революционер, съобщава БНР.

За врачани Ботевите дни са прекрасна форма за честване на подвига на Ботев чрез най-разнообразни културни, политически, обществени прояви. „Просто отбелязваме почитта си към този човек - това, че той ще остане жив в нашите мисли за векове наред", споделят местните. Те описват атмосферата на Ботевите дни в града като неповторима.

В програмата на честванията са включени и традиционните мащабни прояви като националния туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица, всенародното поклонение на 2 юни там, митинга-заря на 1 юни вечерта.

Днес Ботевите дни бяха открити с уникалната церемония по освещаване на 12-метровия паметник на Ботев на едноименния градски площад. Монументът бе осветен за първи път от Врачанския митрополит Калиник. Паметникът е част от цялостен архитектурен ансамбъл, който включва вечен огън, каменни пана, както и озеленяване. Площад „Ботев" е изключително ценен за врачани.