Паметникът на съветската армия в София отново осъмна с ново послание, съобщава ТВ Европа.

Новият надпис на паметника е червен и гласи: „Долу ръцете от Украйна". Също така е зачертано с „Х" посвещението на монумента.

Поредната акция е във връзка с приетото вчера решение на горната камара на руския парламент, по инициатива на президента Владимир Путин, да се използва руската армия в Украйна.

Припомняме, преди седмица Паметникът на съветската армия в столицата осъмна изрисуван в цветовете на украинското знаме - жълто и синьо, и бе написано „Слава на Украйна". Това се случи, след като президентът Виктор Янукович бе свален от власт, а Източна Украйна на практика обяви, че се отцепва. Също така стана в деня, в който в Русия се чества Деня на защитника на отечеството, еквивалент на българския Ден на храбростта.

На другия ден външното министерство на Русия излезе с критично съобщение за акцията. Ведомството поиска наказания за лицата, оцветили монумента.

Преди време фигурите от паметника бяха боядисани като герои от американски комикси. След това пък върху главите на войниците и партизаните бяха поставени качулки като на певиците от скандалната пънк група Пуси Райът.

Веднъж паметникът беше оцветен в розово и с надпис на чешки като извинение във връзка с годишнината от нахлуването на съветските войски в Прага.