По 200 хил. лева ще получат двата известни пловдивски квартала "Столипиново" и Шекер махала, пише "Марица". Парите са предназначени за изучаване на български език от жителите на двата цигански района, тъй като много от децата в тях не ходят на училище.

Сумата е посочена в плана за интеграция на етническите групи, който обхваща периода от 2015 до 2020 г. и ще се разглежда на предстоящата сесия на Общинския  съвет.

Освен тези по 200 хил. лева се предвиждат и 400 000 лева за повишаване на здравната културата в етническите квартали. Към тях са предвидени и още 200 хил. лева за имунопрофилактика, 95 000 лева - за майчино и детско здравеопазване, 10 000 лева - за проект за здравна профилактика и 250 000 лева - за изграждане на здравен център в "Столипиново", предназначен за доболнично лечение на възрастни, пише местното издание.

В Пловдив 10 милиона лева ще струва изграждането на социални жилища, предназначен за малцинства с ниски доходи. Проектът е изготвен, но финансирането остава под въпрос. От програмата за милиони, съставена под ръководството на зам.-кмета Георги Титюков, става ясно, че финансирането  се очаква от държавния бюджет, община Пловдив, европейски фондове и от Световната банка. Ако се вземат заеми, не е ясно кой ще ги плаща, коментират пловдивчани.

Жилища за бедните са предвидени на един от общинските терени в "Столипиново". Проектът е в застой и според обясненията на зам.-кмета инж. Димитър Кацарски причината е в липсата на интерес към това благородно начинание от страна на строителния бранш. Парите също ги няма в наличност. 

Грижата за етническите групи, които живеят в гетата на града, е основният акцент в плана на Георги Титюков. Той предвижда още цялостен ремонт на В и К съоръженията в "Столипиново" за 2 млн. лева, проект за саниране на 15 блока в същия квартал за 2 млн. лева, реконструкция и доизграждане на техническата и социална инфраструктура в 4-те ромски махали за 1,5 млн. лева.