Парламентът прие мерки за ремонт на училищните сгради и инсталациите в тях, за да може да бъде спестена топлоенергия и да бъдат обновени училищата в страната.
Това стана с приемането на стратегически насоки за осъществяване на проекти за енергийна ефективност при саниране на училищни сгради, предложени от Министерски съвет.

Мерките за обновяване на училищните сгради включват ремонт и уплътняване на прозорци и врати, хидроизолация и топлоизолация на покриви, изолация на помещенията, ремонти на отоплителните инсталации, на санитарните възли и на ВиК-инсталациите, както и на асансьорните шахти, за да се осигури достъп на деца с увреждания в училищата.

Срокът, предвиден за извършване на тези мерки е около 3 години.

Направен е анализ, който показва, че в страната има около 2900 училищни сгради и по-голямата част от тях са в незадоволително състояние.

В документа, приет от Народното събрание, са посочени критериите, по които ще се определя кои училища да бъдат санирани.
Целта е в програмата да бъдат включени училищни сгради от всички области на страната, съобщава БНР.

Координацията и контролът върху проекта ще се осъществяват от министъра на образованието, със съдействието на министрите на регионалното развитие и благоустройството и на енергетиката, а изпълнението се възлага на областните управители.