Снимка Пред посланиците на страните-членки на ЕС и кметовете на Асоциацията на родопски общини /АРО/ президентът Георги Първанов се обяви за това страната ни да има свой собствен национален интерес за поощряване развитието на планинските и полупланинските райони, предаде БНР.

Само с такава специална стратегия ще може да се преодолее изоставането на тези региони и само след това страната ни ще може да се впише във философията “Европа на регионите”.
Това, според президента, означава не само финансово, а и политическо дотиране на общини като тези, които обединява асоциацията.

Планинските и полупланинските региони ще се ползват с привилегии след пълноправното ни встъпване в ЕС, декларира ръководителят на делегацията на Еврокомисията у нас Димитрис Куркулас. Той беше категоричен, че още от утре местните власти трябва да започнат да се готвят за 2007 г.

Куркулас акцентира върху факта, че след това регионите ще могат пряко да оперират с еврофондовете, но предупреди, че преди това трябва да развият административния капацитет на общините. В Родопския район той видя възможност за развитие на туризма – еко-, исторически и селски и обеща продължаващ еврофинансов интерес към трансграничното сътрудничество.

Дискусията на президента и европосланиците с кметовете беше финал на двудневната среща на държавния глава и дипломатите от 21 страни. Президентът и пристигналите за традиционната среща "без вратовръзки" посланици на европейски страни у нас бяха посрещнати днес в Смолян с военни почести.

Преди да отпътува от Смолян президентът се срещната с роднините на загиналия на Еверест алпинист Христо Христов.