Паметник, посветен на първия успешен местен референдум в страната, ще бъде изграден в село Негушево. Селото се намира в община Горна Малина, където на референдум през 2011 г. местните жители отхвърлиха откриването на кариери и мини. Тогава гражданското общество и  местната власт в общината се обединиха в битка срещу разработването на каменна кариера.

Именно на този референдум е посветена и инициативата за изграждането на паметника, който инициаторите наричат първи паметник на демокрацията в България. Той ще бъде изграден в каменния дувар на училището в село Негушево и ще представлява пластична композиция.

В писмо до медиите инициаторите споделят, че творческата идея на паметника е свързана със създаването на каменно дърво, „израснало" в традиционен български зид. Уникалната композиция символизира живите връзки между хората в една общност, които гарантират по-доброто им общо бъдеще. Отбелязва се, че в композицията са интегрирани традиционните умения със съвременното изкуство.

Проектът е разработен на доброволни начала от творчески екип, който включва художници, скулптори и архитекти. Монументът също ще бъде изграден с доброволен труд и средства, за чието набиране стартира дарителска кампания. Планирано е откриването да бъде на 25 юни - датата, на която е проведен референдумът.

В мотивите си гражданският комитет за инициативата посочва, че са се борили срещу каменна кариера, но са положили основния камък на гражданска инициатива, която с подкрепата на общината е провела и спечелила битка срещу големи предприемачески интереси и бюрокрацията във всички институции.