Интензивно е движението по гранично-пропускателните пунктове в страната. Засилен е трафикът на превозни средства през ГКПП „Златоград" и ГКПП „Ивайловград". Маршрут по посока Петрич - Кулата се пренасочва през Марино поле-Чучулигово-Кулата.

Движението е урегулирано с необходимите пътни знаци и табели. Временната организация и безопасността на движението за този етап е до днес. Временно въведени ограничения има на пътя ІІІ-106 Благоевград - ГКПП Станке Лисичково заради превантивен ремонт; на път І-1 София-Кулата от км 426+110 до км 435+370 през светлата част на деня ще бъде затруднено за движение на МПС. Изградена е временна организация на движение. Ограничението ще продължи най-късно до 2 октомври 2013 г.

Пътуващите към и от Гърция могат да използват път II-19 към и от ГКПП-Илинден. На сръбско-българската граница и българо-македонската граница движението е нормално. Фериботите по река Дунав се движат по график.

В област Благоевград във връзка с изграждане на автомагистрала „Струма" ЛОТ 4, в участъка „Марикостиново - Кулата" ще бъде затворено движението по път І-1 в участъка от км 436+745 до км 437+665. Движението ще се осъществява по обходни маршрути, а именно: Маршрут в посока София - Кулата и обратно: Път І-1 при км 436+745 - Пътна връзка с Път ІІІ-198 - Триклонно кръстовище - Път ІІІ-198 - Път І-1 при км 442+200 (Марикостиново-Марино поле-Чучулигово-Кулата). Вече е открит и новият контролно-пропускателен пункт Маказа, който свързва Кърджали и Комотини, Гърция.