Стотици опечалени си взеха днес последно сбогом в Перник със заместник- председателя на Народното събрание от партия АБВ Росица Янакиева

Близки, приятели, народни представители и съпартийци на депутата и доскорошен кмет на Перник Росица Янакиева изпълниха фойате на Двореца на културата в града, за да й отдадат последна почит и да се сбогуват с нея след кончината и в нощта на 26 януари.  Пред тленните останки на Янакиева се поклониха президентът два мандата Георги Първанов, председателят на Народното събрабние Цецка Цачева, предаставители на политически партии, социалисти и общественици от цялата страна, съобщава Дарик.

Роси, както президентът Първанов винаги е наричал съпартийката и съгражданката си, бе една от малкото политици, които изгаряха за своята идея. „С мъжествена позиция стоеше като дялан камък навсякъде, където животът я е поставил - от студентската скамейка и ръководител на предприятия, до кмет и депутат", каза в словото си Георги Първанов. Той отбеляза, че най-голямото признание за нея в ден като този са перничани от всички възрасти, които дойдоха да се сбогуват със своя кмет, каквато Янакиева завинаги ще остане за тях.    

„В политиката Янакиева беше Желязната лейди. Човекът, който изнесе на плещите си промяната в БСП, и беше стълб в АБВ", допълни Първанов.

„За нас, жените в парламента, Росица Янакиева беше пример за това как трябва да се отстоява партийна позиция чрез диалог", каза председателят на парламента Цецка Цачева. „В малкото време, в което съм работила с нея, съм впечатлена и от споделените чисто човешки емоции", допълни тя.

Росица Янакиева ще бъде положена на Централния гробищен парк в Перник.