Най-известната пещера в Родопите Дяволското гърло е затворена за посетители. Причината - конфликт между община Девин и Пещерен клуб "Силивряк" в Триград, който е от години, но се разрази с пълна сила в последните дни, съобщи БНТ.

Десетки разочаровани туристи си тръгнаха от Триградското ждрело без да разгледат пещерата Дяволското гърло, защото е закючена отвътре.

Това станало след като служители от община Девин и полиция поискали да влязат в пещерата, казаха от Пещерен клуб "Силивряк".

Костадин Хаджийски - председател на пещерен клуб "Силивряк": "Разбиха катинара, влязоха, настаниха други хора от пещерен клуб в Девин да работят там."

Досега Дяволското гърло се стопанисва от клуб "Силивряк".

Според акт за общинска собственост отпреди десет години обаче, пещерата е собственост на община Девин, а председателят на клуба Костадин Хаджийски беше назначен като служител-екскурзовод.

С мотива финансови нарушения, кметът на Девин, уволнява дисциплинарно Хаджийски и назначава на неговото място друг служител, без лиценз за пещерен водач. Според уволнения, като собственик на пещерата, община Девин не полага никакви грижи за нея.