Софийският зоопарк ще е първият на Балканите, който ще радва посетителите си и с пингвини, съобщава директорът му д-р Иван Иванов. До края на месеца се очаква доставката от Германия на поне 8 хумболтови пингвини, познати още и като перуански.

Те са социални животни, което означава, че ще бъдат по-голяма група, обясни д-р Иванов, като посочи, че според наредба към Закона за биоразнообразието изискването е да са минимум шест екземпляра.

След пристигането им у нас пингвините ще минат през задължителния 30-дневен карантинен срок, като плановете са те да го прекарат в клетката си, която е на открито, тъй като в зоопарка няма други животни от подобен вид.

Софийската зоологическа градина се посещава годишно от половин милион души - възрастни и деца.

Най-активни за зоопарка са топлите месеци, но даже и през зимата, в почивните дни посетителите не са малко.

Разхождащите се в градината със сигурност ще забележат новите табели, оцветени в сигнално жълт цвят. Те са по модел на пътните знаци, а съдържанието на текстовете вътре приканва посетителите да са по-сдържани в отношенията си с различните животни.

В ход е проект за въвеждане на видеонаблюдение в целия зоопарк, като първите с камери ще са залите на хищниците и терариума и залите на маймуните.

През тази година предстои и асфалтирането на паркинга пред входа на зоологическата градина откъм ул. "Чавдар Мутафов", тъй като състоянието на настилката там е много лошо.