Дошъл съм да уважа мюсюлманите по случай празника им. Това каза президентът Росен Плевнелиев на влизане на тържествената вечеря-ифтар по случай Рамазан Байрам, предаде репортер на Радио „Фокус" - Пловдив. Президентът посочи, че е дошъл да им пожелае здраве и благополучие, да похапнат заедно с уважение и любов към ближния и с най-топли чувства.

Росен Плевнелиев отклони всякакви въпроси на журналисти по отношение реакциите след неговото изявление днес за налагане на частично вето на промените в Закона за държавния бюджет за 2013 година.

Тържествената вечеря - ифтар се прави в последната за Рамазан вечер и започва по залез слънце. Присъстват турският вицепремиер Бекир Боздаг, районни мюфтии от цетрален и южен район и главният мюфтия.

Според информация на bTV, вечерята е започнала с безпрецедентен скандал, тъй като българските журналисти не са били допуснати, а от мюфтийството не са обяснили причините.

Държавният глава, чието представяне на мотивите се превърна в сериозна критика към управляващите, посочи, че одобрява социалния пакет в актуализирания бюджет, но не приема и е против разписаната от него разходна част.

Искаме да знаем повече за всички разходи и предвидения нов дълг, категоричен бе президентът. Той настоя, че не вижда сериозна заявка в тази актуализация за политики и реформи в подкрепа на заетостта и растежа.

Според премиера Пламен Орешарски, аргументите на Плевнелиев са икономически неиздържани и политически пристрастни, повтарящи тези на опозицията.

Така той (Плевнелиев, б.р.) грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действия, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения  и политически живот, заявява още Орешарски.

Председателят на парламента Михаил Миков ще свика извънредно заседание на Народното събрание на 30 август 2013 г., петък, от 10.00 часа. В дневния ред е ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г