На Петровден в София бе открит Фестивал на занаятите. В Градската градина до 2 юли занаятчии от София и областта представят своите художествени произведения - бижута, аксесоари, декоративни предмети и дизайнерски шапки. Разноцветни и пъстри, малки и по-големи произведения на изкуството не само радват погледа, но някои от тях са и особено полезни в жегата.

За ролята на шапките пред News.bg разказа Петър Сардарев, съпруг на емблематичната дизайнерка на шапки Ирина Сардарева. Преди 9-ти септември в София е имало 18 ателиета за шапки, а в Русе - 35, сега са останали двама-трима, които се занимават с производство на шапки.

През 1946-та година се появява Закон за незаконно забогатяване, в който се фиксират депутати, банкери, златари и шапкари. Така шапката е и си остава признак на социален статус. "Не случайно, който е ходил на работа с шапка е бил уволняван", посочи Сардарев.

Стигнало се до там, че старите шапкари дори са си палили печките с калъпите за шапки, а те са специални, изработени на ръка. Така у нас носенето на забрадки и каскети продължило чак до времето, в което Хрушчов слага "панамка".
Сардарев разказа, че когато са започнали да правят шапки в ЦУМ, са се продавали едва 3-4 модела в пет разцветки.

Дияна Христова, майстор бижутер от 30 години изтъкна, че бижутерството е занаят, който съхранява българските традиции, но също така изисква много познания за дизайн и технологии за обработка на материалите, натрупвани с години.

Организаторът на базара стилист Кръстю Капанов, председател на Националната занаятчийска камара, заяви, че за разлика от други градове, където занаятчиите са били подпомогнати да представят своите продукти, то в София, се е наложило за щандовете да заплатят 4 хиляди лева.

Капанов настоя за промяна в Закона за занаятите. Той изтъкна, че с проектопредложенията на промени се е ангажирал лично вицепремиерът Валери Симеонов.

Така в по-предишният Закон за занаятите са били обособени 156 занаята, сега те са съкратени на 52.

"Хората, които искат да работят, искат майсторско свидетелство, което гарантира качество и работа", обясни стилист Капанов.