От Дунавския бряг край град Козлодуй потегли 61-ия Национален поход по стъпките на Ботевата чета, информира БНТ. В него участват над 1000 родолюбци от цялата страна, които ще пристигнат на връх Околчица на 2 юни, за да участват във всенародното поклонение.

Мнозина ще преминат по 120-километровата Алея на Ботевата слава за първи път.

Сред тях е и 15-годишната Гергана Росенова от Езиковата гимназия във Враца: Подвигът на Ботев е нещо много важно за нас и затова ние гордо крачим по неговите стъпки.

След 15-годишно прекъсване, най-голямата туристическа проява у нас отново става международна. Тази година в похода от Козлодуй до Околчица ще се включат и групи от Румъния и Сърбия.

Георги Петков - комендант на похода: Всички онзи, които минават седем дни по пътя на безсмъртието, това е една уникална школа, единствена по рода си в Европа.

Венелин Петров - 11 клас: За мен похода е едно прекрасно изживяване, там се приближаваме до духа на Ботев и родолюбието.

Според участниците в похода, всеки, който се чувства българин, трябва да мине по стъпките на Ботевата чета, за да усети атмосферата на подвига и патриотизма.