С настъпването на зимата и необходимостта от използване на отоплителни уреди се създават предпоставки за усложняване на пожарната обстановка, предупреждават огнеборците.

За периода от началото на октомври 2012 г. до края на април 2013 г. на територията на Добричка област са възникнали 123 пожара с материални щети. Мрачната статистика включва петима загинали и седем пострадали, съобщават от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението".

68 от пожарите са възникнали в жилища и стопански сгради в частни дворове. 27 от инцидентите са с отоплителни уреди. Огънят е унищожил над 4300 бали с фураж, близо 2000 кв метра покривни конструкции, както и покъщнина и обзавеждане. Най-често пожарите възникват в резултат на късо съединение в електрическата инсталация, сочат обобщените данни.

Една от причините е и използването на неизправни отоплителни и нагревателни уреди. Често инцидентите се дължат и на непочистени и неизправни комини на жилищните сгради. Преди началото на отоплителния сезон е необходимо комините да се почистят и ремонтират, препоръчват огнеборците.

Мазите и таваните да се почистят от ненужните вещи и материали, от стълбищните площадки в жилищните кооперации да се премахнат всички горими материали, съветват още пожарникарите. Според тях горивата трябва да се съхраняват само на определени за целта места, печките и радиаторите да не се оставят без наблюдение и в никакъв случай да не се оставят малки деца сами в домовете, особено при включени отоплителни уреди.