Постоянно се наблюдава нивото на реките и язовирите във Врачанско. Част от водоемите преливат, но в границите на нормалното, съобщиха от областния кризисен щаб.

Най-голяма е тревогата в Мизия заради повишеното ниво на р. Скът.

Реката, която минава през село Крушовица, преди да влезе в Мизия, вече е изпълнила докрай коритото и дори е навлязла в дворовете. Там над 100 къщи бяха наводнени миналото лято, в момента има същата опасност.

За последното денонощие в Мизия водата се е повишила с 15 сантиметра и вече е 210 см. Остава повече от метър достигане на ръба. Проблемът е, че и коритото не е почистено. Засега не се налага евакуация, но нивото на реката се следи на всеки два часа. Подпочвените води се изтеглят с помпи.

Също притеснително е и нивото на река Тунджа край Елхово. Тази сутрин е отчетен 
спад  под критичния максимум от 395 сантиметра. С около 6 сантиметра е спаднал водният стълб на Тунджа и в Ямбол и вече 410 сантиметра при височина на речните диги 6 метра.

Според специалисти от "Пожарна безопасност и защита на населението" оттичането на речните води от наводнените дворове на къщи и мазета по крайречната улица, от градския парк, промишления пазар и обработваемите земи наоколо ще продължи поне два дни.

Сегашното наводнение по долното течение на Тунджа и притоците й е третото през последните три месеца, като само преди две седмици започна всъщност дезинфекцията на залетите при предишното наводнение дворове, приземни етажи и обществени места.