Активирана е 24-часовата работа на оперативното звено в четирите Басейнови дирекции  в страната. Тя действа от 13.00 часа днес, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Оперативното звено е активирано след постъпила прогноза от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)-БАН за очаквани валежи и съществено повишаване на речните нива и висока почвена влага.

От екоминистерството посочват, че водните нива на почти всички от наблюдаваните реки са се повишавали през изминалото денонощие (от 8.00 часа 3 май до 8.00 часа тази сутрин). По-съществено е било повишаването в Дунавския и Западнобеломорския басейн.

Водните количества на повечето реки са около праговете за високи води.

Първите данни на звеното са обобщени към 15.00 часа. Те сочат, че няма възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях.

Според синоптичната прогноза през нощта, главно в югозападната половина на страната, валежите временно ще спрат. В останалите райони ще продължи да превалява с прекъсвания.

Утре ще преобладава облачно време, прогнозират синоптиците. Превалявания от дъжд ще има на много места в обедните и следобедните часове.

Прогнозираните минимални температури ще са между 5 и 10 градуса, а максималните – между 13 и 18 градуса.

Кодове за опасни метеорологични явления не са обявени.