Днес и утре се очакват повишения на речните нива в по-голямата част от страната, предупреждават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес до обяд в Източна България все още ще превалява дъжд, но вече в процес на спиране. Незначителни количества. След обяд без валежи.

Утре ще е без валежи, в понеделник - изолирани слаби валежи, очаквани количества 1-3 л/кв.м.

Водните количества в реките в почти цялата страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре, в резултат на повишената почвена влага, частичното снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг, се очакват повишения на речните нива в по - голямата част от страната:

Дунавски басейн - очакват се повишения от валежи от дъжд и сняг, и частично снеготопене в горните и средни течения на реките: р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста, р. Искър, р. Вит, р. Осъм, р. Янтра, р. Русенски Лом;

Черноморски басейн: повишение от частично снеготопене и валежи от дъжд и сняг в горните течения на реките Голяма Камчия и Луда Камчия, както и краткотрайни повишения на нивата на южночерноморските реки;

Източнобеломорски басейн: повишение на водните нива от снеготопене и прогнозирани валежи: река Тунджа - горно и средно течение;  река Марица - повишение се очаква по основната река в резултат на частично снеготопене по притоците й; река Арда - в горно и средно течение. По - голямо внимание на притоците й: р. Узундере, р. Малка Арда, р. Давидовска, р. Чамдере, р. Върбица, р. Крумовица; река Бяла - повишение на водните нива в горната част на водосбора.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол е под оранжевия праг (риск за тревога) и плавно ще продължи да се понижава, като през следващите дни ще се задържи над жълтия праг. Нивото на река Тунджа при гр. Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава, но ще остане над оранжевия праг (риск за тревога).

Нивото на река Марица при гр. Пловдив е все още над жълтия праг, като в момента се понижава. Днес се очаква да спадне под жълтия праг на предупреждение.  Нивото на река Сазлийка при гр. Гълъбово се понижава, но ще остане над жълтия праг на предупреждение утре, след което се очаква да започне бавно да пада под него.

Нивото на река Марица при гр. Харманли плавно се покачва и се очаква днес да достигне до жълтия праг за предупреждение, като след това се очаква да започне спадане.  Нивото на река Марица при гр. Свиленград се колебае около жълтия праг за предупреждение. Така ще се задържи до утре.

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда, река Черна при Смолян ще надмине жълтия праг на предупреждение в късните часове на 25-ти март.

Нивата на другите реки във водосбора ще останат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: В резултат на снеготопене и прогнозирани валежи ще се повишат нивата на реките във водосбора на река Струма и на реките в средната и долна част на водосбора на река Места.

Повишено внимание за водосборите на реките Марица и Арда.

Възможни са локални наводнения.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.