Пожарът в Рила е овладян от три страни. Ситуацията обаче остава критична заради високите температури и вятъра в района, съобщават от Министерство на отбраната.

С помощта на военните и хеликоптерите ситуацията в западния фланг на пожара е овладяна. Двата хеликоптера са извършили 12 захода до момента и са изсипали над 25 тона вода.

В нова критична зона действа модулната група от военно формирование 26400 - Благоевград.

На мястото пристигна и началникът на отбраната вицеадмирал Николов, по разпореждане на министъра.

На брифинг шефът на пожарната и военният министър обобщиха ситуацията.

Пожарът се е разраснал на площ между 100 и 120 декара в алпийската част на Национален парк "Рила", в природния резерват "Рило-манастирска гора". Гори клековата зона, която е с ниска, но гъста и суха растителност.

"Овладели сме пожара от юг, изток и север, но в западната част на огнището ситуацията остава сложна", каза главен комисар Николай Николов, цитиран от БНР. Той изрично подчерта, че пожарът е овладян, но не и потушен.

От гледна точка на климатичните условия се очаква най-неблагоприятен да бъде периодът между 15.00 и 19.00 часа.

В гасенето участват 231 огнеборци. Още 60 души са в готовност да се включат в гасенето, ако се наложи.

Сутринта пожарът се бе разраснал. В погасяването на огъня в най-труднодостъпния участък от пожара в 6.00 часа тази сутрин са се включиха два хеликоптера и 38 военнослужещи. Участието им се координира лично от военния министър Николай Ненчев, който от снощи е на мястото, съобщават от ведомството.

Припомняме, пожарът избухна в алпийската част на планината в местността "Калугерски дол" в четвъртък вечерта. Теренът е пресечен и труднодостъпен.

Със стихията се борят десетки огнеборци, горски служители и военни. Включиха се и доброволци, които са тръгнали тази сутрин в 7.00 часа. Близо 300 души участват в погасяването. Всички са добре оборудвани.

По-рано министър Ненчев обяви, че има готовност да бъдат включени още до 100 военнослужещи от формированието в Благоевград. При необходимост ще се включат и военни от вътрешността на страната.

Ненчев информира лично премиера Бойко Борисов за ситуацията. Той работи и в сътрудничество с шефа на пожарната, който също е на мястото.

"Българската армия отново е на своя пост. Лично се убедих, че  нашите военнослужещи са високо мотивирани. Тяхната помощ е от изключително важно значение  за погасяването на пожара", категоричен е Ненчев.

Пред Нова телевизия военният министър каза, че е разговарял с премиера, който е разпоредил пълна подкрепа от всички министерства, които могат да помогнат.

Директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов увери, че няма опасност за хората, живеещи в района, както и за Рилската обител. В самия район на пожара няма населени места - най-близкото населено място е на 5-6 км от стихията. Рилският манастир се намира на 1 км.

Огънят вече обхваща около 110 декара високопланинска растителност и гора от смърч, бял бор и дъб, на около 2000 метра надморска височина.

Гори предимно тревна и храстова растителност. Пожарът е низов. Минал е през гората, но там са засегнати предимно сухи дървета, максимум 30-50 дка за засегнати.

Три големи огнища има в момента. Първото възникна в четвъртък вечерта, второто пълзи към Додов връх, а третото е ниско надолу към река Друшлявица. Реката слиза точно до Рилския манастир.

Дамянов обясни, че усилията са насочени за спиране на пожара между иглолистната и широколистната гора.

Хеликоптерите се снабдяват с вода от град Рила.

Експертите определят ситуацията като сложна, но не и фатална. Надяват се до края на деня да направят просеки, за да може огънят да бъде ограничен.

Една от версиите е, че пожарът е тръгнал от огнище, запалено от туристи. То е било открито. Друга версия е, че огънят е причинен от бракониери.

Експертите са категорични, че причината е човешка небрежност, тъй като 96 % от горските пожари са предизвикани от човешка небрежност.

За да не се разрасне огънят през нощта 17 души са го следили в местността Калугерски дол.

Надеждите са до края на деня стихията да бъде овладяна.