По-добре е да има концентрация в застроената вече територия с изградена инфраструктура в столичния квартал "Младост", отколкото завземането на природа около града.

Кварталът неизбежно се разраства, категорични са експертите, участвали на днешната среща за решаване на проблемите със застрояването в столичния район "Младост". На нея участваха проектанти, архитекти, представители на граждански и неправителствени организации, както и на общинската администрация, съобщи БНР.

Апетитни общински имоти в столичния квартал "Младост" се оказаха частни

Апетитни общински имоти в столичния квартал "Младост" се оказаха частни

Само съдът може да реши казуса

Това, което се случва с "Младост" днес, е само първи пример. Ще последват и останалите, бързоразвиващи се райони, където интересът на инвеститорите расте, цените на терените и на имотите също, а конфликтите ще се увеличават, прогнозират участниците в срещата.

"Много внимателно трябва да се борави с понятия като "мораториум". Всеки случай трябва да се разглежда поотделно. Блокиране на територията, създаване на мораториуми - това са изключително тежки и опасни формулировки", заяви главният архитект на София Здравко Здравков.

Главният архитект съобщи още, че миналата седмица е постъпило искане от новия кмет на район "Младост" Десислава Иванчева за изработване на нов цялостен подробен устройствен план на "Младост" 1. Ако се допусне това, се блокира цялата територия на района, трябва да се търси златното сечение, смятат експертите.

Прокуратурата се самосезира за незаконни сделки с имоти в столичния "Младост"

Прокуратурата се самосезира за незаконни сделки с имоти в столичния "Младост"

Разследване показа как с фалшиви документи се отчуждават общински имоти

Гергин Борисов от "Спаси София" заяви: "Повечето инвеститори не строят, мислейки за средата, в която строят. Сякаш вселената свършва на границите на техния имот. Оттам нататък "След мен и потоп".

Проектантите на част от квартал "Младост" в лицето на архитект Димитър Младенов аргументираха плановете си, като подчертаха, че максимално са се стремили към запазване на обществения интерес.

Възложен е цялостен анализ на собствеността в "Младост", за да се търси решение по конкретните казуси. Беше представена и идеята да се направи пълна проверка на собствеността на имотите.