Пожарът в Национален парк „Рила"  е локализиран изцяло, но продължава потушаването на огъня, предаде БНР. Три дни  стотици огнеборци и доброволци, както и три хеликоптера,  участваха в гасенето на огъня. Той бе обхванал 100 декара ниска растителност в алпийската част и около 20 декара от  вековните гори в резервата „Риломанастирска гора".

В потушаването на останалите огнища от пожара днес участват Хеликоптер Ми-17 и 35 военнослужещи от военно формирование 26 400-Благоевград с 4 броя специализирана техника. Това съобщават от военното министерство.

Основната задача е да се възпрепятства преминаването на огъня към природен парк „Рилски манастир".

Военният министър Николай Ненчев е дал разпореждане армията да продължи да помага до пълното погасяване на пожара.

Над 50 прелитания и обливания с вода от въздуха направиха предишните дни двата хеликоптера на Министерството на отбраната. Третият хеликоптер,  осигурен безвъзмездно от  „Хелия еър", транспортираше  хората към най-тежките участъци и изпълняваше  логистични функции. Триста души участваха в битката с огнената стихия.

Ситуацията е напълно овладяна, казаха от щаба, разположен в Рилската света обител. Останали са три огнища, в които все още горят храсти и дървета. След 18 часа започна поетапното изтегляне на хората от пожарното огнище - първо 53-мата  доброволци, след това горските служители,  военните и най - накрая пожарникарите.

По предвижданията на специалистите ще бъдат необходими още два-три дни, за да бъде угасен напълно огънят.

Припомняме, в неделя премиерът Бойко Борисов заяви, че всички участвали в гасенето на пожара в Рила ще бъдат наградени.

Премиерът благодари на всички участвали в гасенето на пожара, като подчерта, че те са работили „при нечовешки условия".

„Сега горите са изсъхнали, тревите също - всичко е като барут, затова призоваваме, защото след това нашите пожарникари рискуват живота", каза Борисов.

В 5.30 сутринта в понеделник първите огнеборци са тръгнали към мястото на пожара. На най-отдалечените и трудно достъпни места хората са придвижени с хеликоптер.

Два пъти по-малко хора участват в гасенето днес. 52 пожарникари, военни и лесничеи са поели западния фронт на пожара, 81 - югоизточния. 12 служители на ПБЗН правят обход на северната част.

Хеликоптерите на Министерството на отбраната са в готовност, ако се наложи, да продължат работа.

В по-голямата си част пожарът затихва, три са локалните огнища в периметъра му, където догарят отделни дървета. На две места работят и помпи, които черпят вода от естествени водоизточници. Въпреки успешната работа на огнеборците щетите са огромни, както и разходите за погасяването на огъня.