Пожарът между гълъбовските села Мъдрец и Главан е обхванал над 2000 декара и продължава да се разраства.

Това съобщава БТА, позовавайки са на данни от оперативния щаб на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"в Стара Загора.

Кметът на община Гълъбово обяви снощи в 18.00 часа бедствено положение в село Главан. Огнената стихия беше опасно близо до крайните къщи на селото, но пожарникарите успяха да ги спасят.

Горят сухи треви. Теренът в Сакар планина обаче е силно пресечен и това затруднява гасеното.

Над 60 военни се борят с огнената стихия в Гълъбовско и Тополовградско

Над 60 военни се борят с огнената стихия в Гълъбовско и Тополовградско

Гасят два големи пожара

Пет пожарни автомобила от Стара Загора, Пловдив и София, 30 огнеборци, горски работници и десетки доброволци продължават борбата с огъня, който бързо се разпространява, заради вятъра в Сакар планина.
Тази сутрин към спасителните екипи са се присъединили и 30 военнослужещи от поделение 21 150 в Стара Загора.

На място има техника от сектор 'Оперативни дейности" в Бургас и от "Мини Марица - изток", които се опитват да направят просеки. Остава затворен пътя Стара Загора - Свиленград в отсечката село Главан - Звездата.

Това е вторият пожар в този район в рамките на два дни. По всяка вероятност и той е причинен от разчистване на пасище.

Продължава да гори и пожарът при с. Българска поляна. Огънят там и този край Гълъбово са два фронта на едно и също огнено бедствие,смятат от МВР.

Бедственото положение и в тополовградско остава, но пожарът гори само на отделни места. Един от фронтовете вече е спрян и са загасени големи територии.

Към 10.44 часа от АПИ съобщиха, че е възстановено движението по път II-76 Харманли-Тополовград в участъка Българска поляна - Черепово.

Пламъците обхванаха 12 хил. дка гора. Евакуирани бяха около 50 човека от Българска поляна, които все още не могат да се върнат по домовете си.

В гасенето се включиха близо 150 пожарникари и военни, както и много доброволци.