Продължаваме да откриваме съкровища на разкопките при Урвичката Крепост. Това съобщи на пресконференция професор Николай Овчаров.

Той поясни, че става въпрос за сребърни монети от 13 и 17 век, свързани с падането на Второто българско царство. Овчаров допълни, че крепостта Урвич на цар Иван Шишман е била една от последните преди падането ни под турско робство, като при нея са се провели много сражения по време на първите настъпления на османците в Тракия още през 1370 година.

Разкопките на местността са по проект „Култура" на Столична община на стойност 40 хиляди лева и в провеждането им се ангажират основно студенти по археология от Нов български университет, както и от висшите учебни заведения от Пловдив и Шумен. Професор Овчаров сподели, че целта на проекта е да се реновира манастирът към крепостта и да се превърне в туристическа дестинация, както за българи, така и за чужденци.

Няма друго място в околността с толкова легенди и предания. Хората продължават да почитат светостта на манастира и ние сме длъжни да запазим неговата културна и историческа стойност", посочи проф. Овчаров.

Според преданията в манастира се е замонашила съпругата на Иван Асен V заедно със своите болни деца, които чудодейно били излекувани след престоя си в древния храм. Специалистите по археология и история смятат, че мястото наистина може да има лечебни сили, което ще допринесе за неговата популярност сред историческите обекти около София.

Професор Овчаров сподели плановете си да издаде нова книга, в която да бъде своеобразен исторически гид за археологическите забележителности в околностите на София и Самоков. Според него Урвичаката Крепост и нейният манастир ще заемат централна част в бъдещия му проект, тъй като по своята историческа ценност са важни повече и от Ларгото в София.