Сегашният парламент да продължи работата си и да се създаде не служебно правителство, а програмен кабинет - това са част от исканията, формулирани на срещата в Сливен от представителите на протестиращите от 25 града в страната.

Над 100 представители от 25 града обсъждаха на Национална среща в Сливен своите искания, съобщава БНР.

Първо бяха прочетени 15 искания относно одържавяването на монополистите, електроразпределителни дружества и топлофикациите. Сред тях са: незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители на ток, вода и парно, намаляване на квотите за производство на скъпа електроенергия, евтиният ток на АЕЦ "Козлодуй" да е само за вътрешния пазар, премахване на всички посредници и разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и гражданите, индивидуални договори с топлофикациите, премахване на дружествата за топлинно счетоводство, премахване на понятието "прогнозно количество", разтрогване на концесиите.

 

Събралите се предварително се разграничиха от политическите сили, като подписаха специална декларация, че не членуват в партия. Имената им ще бъдат публикувани във "Фейсбук".

Един човек напусна залата доброволно. Други петима от делегатите по-късно бяха изведени заради партийна принадлежност.

Организаторите подчертаха, че целта на срещата в Сливен не е създаване на неправителствена организация или пария.

Организаторите на спонтанните бунтове от 35 града в България искат да се запознаят и да действат единно оттук нататък, за да не допуснат намеса на съмнителни личности и опорочаване на протестите.

Участниците в срещата подготвят декларация за утрешния национален протест.
Днес ще бъдат формулирани и новите искания на протестиращите след оставката на кабинета Борисов. Със сигурност сред тях ще бъдат исканията за нова Конституция и гражданско участие в управлението.

На утрешния протест в София се очаква да се съберат 20 000 души, а във Варна - 30 000 души. Организаторите се надяват в цяла България на улицата да излязат около 200 000 души. Освен това стана ясно, че и българи в чужбина ще се включат в националния протест. Тази неделя националния флаг ще развеят българите в Германия, Испания и Великобритания.