Проверяват предлаганите в търговската мрежа дезинфектанти, както и на други средства за защита по разпореждане на Софийската градска прокуратура, съобщиха от столичното държавно обединение.

Целта е генерална превенция към некоректни практики от страна на търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа.

В сектор "Икономическа полиция" на СДВР са постъпили сигнали и по време на проверка полицаите установили опасен за здравето на хората антибактериален дезинфектант. Съдържанието се различавало от посоченото на етикета.

Веществото било изготвено от фирма в гр. София, като смесването на различни активни съставки било в произволно избрани съчетания и без спазване на каквито и да било технологични норми за концентрация на такива. Това го прави опасно, както за живота, така и за здравето на хората, които биха го употребили, пишат от прокуратурата.

От там признават, че сложната епидемична ситуация и въведеното извънредно положение в страната, с решение на Министерския съвет от 13 март 2020 г., са довели до изчерпване на дезинфектанти от пазара. Липсват и средства за защита - предпазни маски, ръкавици, очила. Наложилото се затваряне на националните граници, както и външни и вътрешни такива на Европейския съюз, затруднило тяхното внасяне от други страни докато има повишено търсене. Затруднената доставка и повишеното търсене е станало предпоставка за некоректни практики от страна на някои търговци.

Проверката ще бъде и в "Магазин за един лев" на територията на гр. София.

През последните седмици се наблюдава предлагане и на предпазни маски без обозначен производител, срок на годност, степен на биологическа активна защита, указание за еднократна или многократна употреба, страна на произход, технически характеристики на продукта, сертификати за стандартизация.

Същото се отнася и за предлаганите на пазара ръкавици - на кутиите липсва маркировка за срока на годност, предназначение - за технически, медицински или за други специализирани дейности.

Проверката ще бъде на случаен принцип по предварително съставен списък на търговски обекти на територията на град София от съответните контролни органи - Комисия за защита на потребителите, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор - Главна дирекция "Надзор на пазара" - Регионален отдел НП Югозападна България.